Vissza

HÍREK
 Támogatóink 
Összegzés: Értékelés - Comenius sarok
Összegzés: Színdarab csoport - Comenius sarok
Összegzés: Támogatás csoport - Comenius sarok
Comenius színházi előadás - Genova 2012. március 28.
Online megtekintés

A projektről
 • A project során egy 3-1 jelenetből álló színpadi produkciót szeretnénk létrehozni. Az első három jelenet helyszínei a pályázatban résztvevő partneriskolák városai lesznek, különböző jelentős történelmi korszakokban. A jelenetek kontextusát az iskolánként egyénileg kiválasztott (1-1) szakmák adják. A szövegkönyvet a tanulók fogják írni, angolul. A három jelenetet a bennük szereplő, az egyes szakmákat képviselő figurák adják, melyek - vándormotívumként - minden jelenetben visszatérnek, összekötve a különböző helyszíneket és történelmi korokat, megmutatva a középpontba állított szakmák történelmi fejlődését.
A jelenetek struktúrája
 • 1. jelenet (román tanulók írják) - helyszín: Cluj-Napoca; kor: a római idők; kontextus: útépítők - vándorok: egy "autószerelő" Pécsről és egy "könyvelő" Genovából, pontosabban az utóbbi szakmák korabeli megfelelői,
 • 2. jelenet (olasz diákok írják) - helyszín: Genova; kor: reneszánsz; kontextus: könyvelők – vándorok: egy "útépítő" Cluj-Napocaból és egy "autószerelő" Pécsről, pontosabban ez utóbbiak korabeli megfelelői,
 • 3. jelenet (magyar tanulók írják) - helyszín: Pécs; kor: napjainkban; kontextus: autószerelők - vándorok: egy "könyvelő" Genovából és egy "útépítő" Cluj-Napocaból,
 • 4. jelenet (a három ország tanulói közösen írják): A közös európai jövő vízióját hivatott adni, valamint a kiválasztott három szakma jövőbeli fejlődését mutatja be. A három résztvevő csapat közös éneklésével fejeződik be.
A három különböző résztvevő ország diákjai az előadáshoz iskolájuk profiljának megfelelő részfeladatok elvégzésével járulnak hozzá - ezzel iskolánként egy-egy újabb szakmával gazdagítva a palettát: 1. jelmezek: ruhakészítők Pécsről; 2. díszletek: műszaki rajzolók Genovából; 3. dokumentálás és jelentések - számítógéptechnikusok Cluj-Napocából.

Ütemezés
 • 2010. november: felkészülés a pécsi találkozón tartandó iskolabemutatóra és az ünnepi felvonulásra.
 • 2010. november 11-14.: Pécsi Projekttalálkozó: EKF-vetélkedő; iskolabemutató a Köztársaság téren felállított standokon; a nemzeti kultúrákat bemutató felvonulás a Köztéren.
 • 2010. november - 2011. június: a nemzeti forgatókönyvek megírása.
 • 2011. tavasza: Cluj-Napocai Projekttalálkozó: a nemzeti forgatókönyvek összehangolása, összefűzése és véglegesítése.
 • 2011. tavasza - 2012. február: a jelmezek, kellékek és díszletek elkészítése - a csapatok közti egyeztetés alapján: igények továbbítása és azok harmonizálása a helyi lehetőségekhez stb. –, az előadás rögzítésének előkészítése.
 • 2012. február: Genovai Projekttalálkozó: a forgatókönyv közös zárójelenetének megírása, főpróba, előadás.
 • 2012. február - június: utólagos tevékenységek: disszemináció.

Persze, innen sem hiányozhatunk.... a média


Meghívó


Előkészítő látogatás Genovában